onsdag 29 oktober 2014

Börja dagen med guidetur, avslutade med spökvandring

I dag är det dags. Ska man arbeta eller praktisera här på bruket så ska man då ha gått en guidning och fått höra den fantastiska histioria som finns och tittat in i byggnaderna. Så nu ska Carina få gå en guidning innan det blir för kallt.
+ att jag också bjudit in två praktikanter från Nordmalings kommun och deras handledare Jörgen Andersson. Det var nämligen så att för flera veckor sedan, när praktikanterna just börjat, var jag förbi Jörgen i ett ärende. Och då frågade han om praktikanterna fick vara med och fundera på frågeställningen som jag hade med mig- självklart blev svaret. Dom kom in i rummet och innan jag gick hade jag fått dom att lova att komma ner på en guidetur innan dom avslutade sin praktik och återvände till Umeå.
Och det blev i dag!

I dag på förmiddagen så kom museet på besök med en konsult och tittade på våra tak.
Specifikt herrgårdstaket.
Flera är i dåligt skick och vi behöver få en bedömning på vad som måste åtgärdas osv.
Vi hade ett jätte trevligt samtal om museum innan dom började klättra på taket, mest om Olofsfors bruksmuseum och framtiden och utvecklingen. Då gjorde det riktigt ont i kroppen över att bara kunna jobba halvtid. Det finns så mycket man skulle vilja göra och utveckla och när man sitter med personer som jobbar i samma bransch och är intresserade så går man igång. Tänk att allt ska handla om pengar. Man blir så less. Tänk om jag kunde vinna några miljoner så skulle jag plöja ner en hel del i bruket (så känns det i dag, kanske inte i morgon)
Just nu skulle jag bara vilja jobba som utvecklare på bruket, bara grotta ner mig i framtiden, nya idéer och utvecklingen.
Trevligt samtal!

Nu ska jag göra mig klar för kvällens aktivitet som inte är så långt ifrån dagens guidning - spökvandring.

Ett gäng döingar

Andreé cyklade omkull och hade inte hjälm på huvudet....hm

Cliff tycker att pappa är fin :)


tisdag 28 oktober 2014

Besök hos konstnär / hantverkare i manufaktursmedjan

Stefan Markström var förbi kontoret och ville bara säga hej och berätta att han var klar med sina tavlor som ska på en utställning i Umeå på tisdagen den 28 okt ( i dag ). Jag blev så klart nyfiken på utställningen, så jag kastade på mig jackan och följde med upp till Stefans ateljé. Carina vår praktikant följde också med för en tjuvtitt.
Så jätte trevliga tavlor, gjorda av en mycket trevlig konstnär - Stefan Markström. Jag ska in till Umeå på torsdag och jag måste nog gå förbi och titta när tavlorna hänger på plats.
Info:Vernissage Stefan Markström den 28 okt kl 17,30 - KällbergElmberg Frisör Kreatör i Umeå.
 
När vi står inne i Stefans ateljé så tittar vi ut genom fönstret och ser timmerhuggaren Jorma Sahlmgren jobba på förfullt ute i det vackra vädret. Stefan erkände att han förre veckan njöt av att måla inne, när Jorma brottades med regn och blåst ute med yxa och såg. Jag smög ut och tjuvfotade Jorma när han just kastade bort en liten träbit. Därav posen.
Vilket otroligt tålamodskrävande jobb han har. Just nu bygger han en övervåning som ska passa på en nedervåning, så klart. Men att bara få alla bitar att passa och att bygga kilar (eller vad jag ska kalla det) som håller ihop stockarna.......sen riva för att bygga upp på plats. Jag är djupt imponerad både över hantverket och Jormas tålamod, så skicklig.
 
 




måndag 27 oktober 2014

Dammarna på OF

Måste ta tillfället i akt och förklara en sak.
Det är Nordmalings kommun som sköter /äger dammarna i Olofsfors. Det är kommunen som reglerar vattenflödet. Vi på bruket kan inget göra när vattnet närmar sig bastun, annat än ringa kommunen.
Det är helt naturligt att folk ringer till oss, det skulle nog jag också göra, för hur ska man kunna veta vem som äger vad här på bruket. Och vi är jätte tacksamma att så många värnar om bruket.
Men vi får verkligen inte röra dammarna/dammluckorna- order från Sune Höglander - Chef på samhällsbyggnads kontoret.
Efter otroligt mycket nederbörd så såg det ut så här i söndags. se bilder.
Jag hade många samtal i helgen från både bruksbor, dom som hyr bastun (Herrgården), förbi passerade, konstnärer på bruket osv.

Nu på morgonen öppnade kommunen på fler luckor och det började genast se bättre ut.
Dom skulle titta till vatten nivån en gång till under dagen och ev öppna en lucka till.

Måste tillägga att kommunen var på bruket i fredags och öppnande på luckorna i dammen. Så det är inte så att dom kom först nu på måndagmorgon.
Men fler luckor behövdes öppnas. Vattnet kommer som med någon dags eftersläp, så det är inte helt enkelt att förutspå mängden och när.

Dom på herrgården hade tänkt släppa ut krokodiler kring bastun, för vattnet bildade som en vallgrav runt hela byggnaden.
Nu när jag sprang ner och tittade så har vattnet på framsidan av byggnaden dragit sig tillbaka. Så krokodilerna syntes inte till :)



tisdag 21 oktober 2014

Biblioteket på Olofsfors

I går började Carina Olofsson (praktikanten) på att sortera i vår bokhylla eller i biblioteket som vi säger. Det finns ett register som visar vilka böcker som finns och i vilken kategori dom är placerade. Många ny böcker har tillkommit och några som vi lånat ut har säkert inte hittat tillbaka. Så att få till ett nytt register över böckerna skulle vara bra. Det var huvudsyftet.
Men.... gud va vi hittar roliga saker och intressanta böcker.
Berättar föreställning 2005 som Kent Ottosson, Marianne Folkedotter och Sirpa Kärki satte ihop. Kent O hade helt förträngt det när jag visade manuset. Undra om personalen nu skulle klara av att sätta ihop en föreställning?
Böcker om John Jennings och innan kaffet 0930 hade jag och Carina flyttat från böcker till datorn för att verkligen forska i namnet Olofsfors. Varför heter orten Olofsfors? Vi snubblade över både det ena och det andra, men inget svar på frågan. Bla så var inte alls Robert Finlay gift med John Jennings syster,( som jag säger på guidningarna) utan dom var bägge gifta med döttrar till Tomas Plomgren, ser inte att Robert Finlay och Plomgren fick några barn utan dom skilde sig faktiskt.  ( i Robertfors påstår dom att Robert F hade en son som hette Olof och därav namnet) Helt plötsligt snubblade jag över hattparitet som John Jennings var med i och mösspartiet som blev oppositionsparti och började titta på vad det var.
Sen har jag hittat utredningar som är gjorda på bruket, både examensjobb och utredningar. Anki Berg har gjort två och när man läser dom så kan jag konstatera att står vi inför samma problematik nu som -97. Helt otroligt! Läste något som Anki skrivit om (tror jag) att göra böcker, historien och bilder tillgängliga för besökare och för studerade. Att göra en läshörna och studiehörna här på bruket.  Då var tanken att det kunde placeras där kaféet ligger i dag. Även om det inte genomföres så är det en mycket intressant tanke som jag inte riktigt kan släppa. Tack för den Anki ! Tänk om man kunde använda bruket till studiemiljö, komma ner och arbeta med sina studentjobb och samtidigt få tillgång till brukets historia och bilder. Hm.....koppla upp datorn och köpa kaffe och i lugn och ro läsa /förkovra sig och göra sina skolarbeten. Tanken går att utveckla.....tillfälliga kontor osv

Vi har kommit fram till att fixa i biblioteket kommer att ta tid, då halva tiden går åt till att läsa och bolla nya/gamla idéer. Men absolut inte bortkastad tid, vi får så mycket kött på bena så ni kan inte ana. Det är jätte intressant.

I kväll ska jag läsa - utvecklings och marknadsplan för Olofsfors bruksmuseum 2003-2005. Kan låta tråkigt, men jag tror att det är jätte intressant.






tisdag 14 oktober 2014

Historisk utveckling


När man börjar titta på alla gamla kort som vi har här på bruket blir man helt fast. Det är faktiskt livsfarligt, men livsviktigt samtidigt.
Livsfarligt för att det kan plötsligt ha gått två timmar.
Livsviktigt för när man ser alla människor och djur i samma miljö som jag befinner mig i dag, så känns det ännu starkare vad viktig uppgift vi har här på museet. Att förmedla och bevara den enorma historia som finns här på Olofsfors bruk och samtidigt varsamt utveckla.
Sen slås man av den utveckling som skett och hur viktig den är. Hur vissa farliga arbetsmoment har tagits bort eller ersatts med robotar, hur familjesituationer, könsroller och maktstrukturer förändrats. Och inte minst att alla byggnader som står kvar, men som används till annat. Att skolan i dag är Kafé, ladugården är konferens, boende och information, att herrgården där disponenten bodde är restaurang. Vissa byggnader har bara fått stå och bevarats och restaurerats så att omvärlden ska få se och uppleva historien.
 Det är en mäktig känsla när man börjar titta på korten och ser hur länge byggnaderna faktiskt stått där.
Tänk om väggar kunde tala och fönster spegla allt som hänt i tex herrgården.   

Ett av mina favorit kort är första kortet, där dom är uppställde framför stångjärnssmedjan. Gubben med den svarat hatten tycker jag är så "läcker". Jag riktigt ser hur han tänker- dessa ny moderligheter, vad ska den här fotograferingen vara bra för, men jag står väl här då. Man kan nästan tro att han är tvingad att stå där. Och jag är så glad att han ställde upp, för han gör hela kortet :)
 
Sen om man tittar på kort två.
August med tjuren Nero. Va? Är August väldigt liten eller är tjuren Nero enorm ? Man undrar.
Och tänk, där dom står parkerar vi bilar i dag. Undra just vad dom gör på denna plats om hundra år? Då kanske dom tänker, men tänk att det var en parkering där.
 
Uppställning vid stångjärnssmedjan

 
 
August Eriksson med tjuren Nero


Disponentfrun Elionora Ernberg

Förr skolsal, nu Kafé Anno

måndag 13 oktober 2014

Sångfåglar till Luciatåget


Oj vad denna dag har sprungit iväg.
Började dagen med ett spontan möte med kommunchefen.
Fortsatte sedan med att försöka få till en redovisning av mark, byggnadsvårdsprojekt via Länsstyrelsen.
Sen måste jag få tag i sångfåglar till Luciatåget och det är inte enkelt när man är en kråka på sjunga själv och aldrig finns i dom sammanhangen där sångfåglarna finns. Hmmm.
Det är i dom här lägena jag behöver hjälp. Var finns ni kvittrande mäniskor som gillar att sjunga?
När jag tittar på vilka som var med i luciatåget 2012, så har några flyttat, några vill gärna vara med och några har jag inte fått tag i.
Men i skrivande stund kom jag faktiskt på en :) om jag nu minns vad hon heter.

Sen måste jag få ihop gruppen som ska utse lucian. Den brukar bestå av UG, kyrkan, skolan, ridklubben, kommunen m.m. Möte i morgon kl 13 på UG är nog inte det enda mötet som kommer att vara.

Lunchen på Herrgården i dag var välbesökt och väldigt, väldigt god. Det luktade faktiskt kinaresturange när jag kom in och det hade en naturlig förklaring, det stod fläskfiléwok med nudlar på menyn bla.
Lunchen fick jag tillbringa med ett superglatt barnbarn. Han var på strålande humör och åt majskorn och brödsmulor till lunch.

Sen fortsatte pappersarbetet,  måste man ju försöka få ihop pengar till alla evenemang, så skriva några förfrågningar om bidrag och ta emot samtal och e-post engående julmarknaden. Ja saker och ting rullar på.

Sen att försöka samla bruksgruppen för en träff är ínte det enklaste, trodde jag lyckats nu...men då skickade Jennie Stensson ett lite viskande mail - jag hinner nog inte.
Hm så det blir att försöka ändra igen. Men man ska ju ha något att göra i morgon också.

Ni glömmer väl inte lucia på Olofsfors bruk.






torsdag 9 oktober 2014

En bild kan säga mer än tusen ord


Ibland behövs inga ord, en bild kan räcka!
Men...det är ju roligt med ord också, så....... visst är det vackert?
Jag uppmanar er att ta era kameror, mobiler och gå omkring i Olofsfors. Det finns ofantligt många motiv, vinklar och miljöer att fota i. Man undrar ibland hur många som har vackra bilder från Olofsfors i sina datorer eller fotoalbum. Under säsongen så går det inte en dag utan att man ser någon som försöker hitta den perfekta vinkeln med sin kamera.
Skolan borde förlägga sina teckningstimmar i Olofsfors, rita hus, rita träd eller kolla efter färger. Och historielektioner, och samhällskunskapen, och matlagningskurser, och jämställdhetsdiskussionen, och ...ja ni förstår vad jag menar. Jag uppmanar ett närmare samarbete med skolan, det finns så mycket att lära och se här på bruket. Ett av Sveriges mest välbevarade bruk! Nyttja det.......

onsdag 8 oktober 2014

Fånga studenterna och placera dom på bruket

I dag har jag haft besök av tidigare kollega, som vill göra ett arbete på slaggstenens färg. Hon går en universitets utbildning inom textil och eftersom hon arbetet ett period på bruket så känner hon till slaggstens fantastiska färg och dess olika kulörer. Ni som följt min blogg vet att jag funderat mycket på slaggstens färg och hur den kommer till. Så jag var genast intresserad.
Det är så roligt när det finns människor som vill använda bruket som grund till olika projekt/ studentjobb osv.
Sedan jag börjat här år 2012, så har vi haft tre studenter som nyttjat bruket till sitt arbete.
Först studenter vid manusutbildningen för film. tv och ny medier, institution för kultur och media vetenskap (Umeå universitet)  som gjorde filmen som ligger på vår hemsida, sedan Daniel Grankvist från Göterborgs universitet som gjorde ett studentjobb om köksträdgården, Albin Fahlén som gjorde ett arbete om vattenkraft och dammarna och nu då Caroline Karlsdotter och slaggstenens färg överfört till textil.
Snacka om vinn vinn situation.
Filmen har legat på hemsidan sedan 2012 och där man får en bild av vad som kan hända på Olofsfors bruk ( den är jätte fin). Daniel Grankvist hade sommaren 2013 en köksträdsgårdsutställning på bruket och trädgårdsguidningar. Han har även engagerat sig tillsammans med Carolina Linné i att återskapa äppellunden som funnits här tidigare, så nu har vi 9 st äppelträd planterade.
Albin Fahléns arbete är ett underlag om vi skulle vilja titta på att producera egen el via vattenkraft och Caroline Karlsdotterns arbete kanske, kanske blir en textil utställning :) Det är inget hon sagt själv, men kan ju alltid hoppas.
Vi kanske kan kombinera våra gamla bilder (se nedan) där vi ser slaggsten med ett nytt tänk och färg i textiler. Den som lever får se......

Slaggsten i svartvitt
Slaggsten i färg


tisdag 7 oktober 2014

Kottkrossen i kvarnen

Efter att ha brottats med en ny projektbeskrivning, budget osv och efter personalmöte då vi avhandlat både det ena och det andra, så smet jag ut för att fota lite höstfärger igen. Vissa höstfärger tas verkligen igen på de gula fönsterkarmarna på bla hyttan och färgerna "gifter sig" :) Det är vackert, men absolut på sista versen, snart faller löven.
Runt tvättstugan var det som om det brann i gult och organges. Jag smög omkring och försökte hitta bra vinkel och bra löv.
Plötsligt kom svärfar som sköter kvarnen förbi och låste upp portarna till kvarnen. Jag tog tillfället i akt och sprang in och tittade.
Jag har hört talas om att det finns en kottkross på tredjevåningen och en stor kott tork. Först
torkade man kottarna och sen krossade man dom så att fröna kom ut. Sen sådde man. Torken tar upp nästan hela rummet på övervångingen, medan krossen ser ut som en liten mangel.
Jätte intressant. Nu har jag det med egna ögon.

Sen... så klart hade en fågel tagit sig in och flög omkring på övervåningen och jag med min fågelfobi fick kasta mig ner för trappen och ut.
Men när mjölnaren öppnade bägge portarna så hittade fågelstackarn ut i det fria.


 
 
 
 
 
 
 
Kottkross

Kott tork
 

måndag 6 oktober 2014

Höstfärger

Idag har "grabbarna" börjat flytta in utemöbler och andra sommarrelaterade saker.
Och nu tänker ni, vad kan det vara - sommarrelaterade saker ?
Jo det kan vara papperskorgar, krattor, ankarna som står som dekorer utanför bruksinformationen, bord som står på verandan osv.

När jag i dag vid lunch gick med ett protokoll till en ur styrelsen som bor på bruket, då tänkte jag så otroligt vackra färger hösten bjuder på, men under väldigt kort period. För snart tappas löven och allt blir kalt. Så det är verkligen nu man ska ut och njuta av höstens fantastiska färgpalett.
Och bruket är verkligen vacker under hösten, förstår om ni behöver bildbevis...så här kommer det!


Bagarstugan

torsdag 2 oktober 2014

Hipp hipp hurra

I dag har vi firat två saker med tårta kan man säga , Kent Ottosson som fyllde år i går - HIPP HIPP HURRA och att vi fått lite förstärkning i form av en praktikant - Carina Olofsson..JIPPI JIPPI.
Dessa två firanden är både kul och tråkigt på samma gång. Tråkigt för att Kent i och med denna födelsedag är ett år närmare pensionen och kul för att det är alltid roligt att få nya arbetskamrater och en behövlig förstärkning.
Just nu håller Carina på att grotta in sig i julmarknads uppgifter och sortera, få lite koll på vad som kommer att krävas för att klara den uppgiften. Det kommer att bli jätte bra!

Idag röjjer Jonny och Sören runt om på bruksområdet. Jag tyckte att dom i dag fick det bäst, ute i detta fantastiska väder. Men ....jag har försökt prata i mobil inne i kontoret och det går inte (bryter hela tiden), så det var bara att gå ut och stå och prata ute. Efter 37 min blev det kallt  :) skulle tagit med mig jackan.

När jag pratade ute såg jag en fotograf smygande omkring på bruket och fotade överallt. Det är ju fantastiskt att folk vill fota på Olofsfors bruk, men man undrar varför och för vem.
Det visade sig att en grupp forskare som ska ha konferens på bruket hade beställt av en byrå att fota forskarna som visade sig vara från hela världen. Kul! Man undrar vart det kommer att publiceras.

Kent Ottosson - GRATTIS!

Carina börjar lite försiktigt och visar ryggen.