onsdag 21 september 2016

I dag var känslan tydlig - jag är inte klar

Mitt jobb är verkligen speciellt. Jag vet faktiskt inte hur många gånger jag har skrivit det i denna blogg eller sagt det högt, men det är verkligen så. Ta bara i dag då jag skulle gå till bagarstugan för att hämta nyckeln som Erika Tjernström hängt är på en spik efter hon plockat bort sina saker efter tunnbröds  bakning.
Tänk här går jag på samma väg som smedsfruarna, smederna och andra arbetare på Olofsfors bruk har gått för att komma sig till sitt arbetslag, ner till tvättstugan eller till ladugården. Hela byn andas historia och den riktigt hoppar på en där man går. Det känns ...jag hur ska jag beskriva det? Det känns mäktigt, märkligt och jag känner mig privilegierad som får lära känna brukets historia och får arbeta här.
Tro inte nu att det bara är en dans på rosor, nä absolut inte. Jag har aldrig slitit så hårt och gett så mycket av mig själv för att få det att funka, som på det här jobbet. Släppa allt vad arbetstider, arbetsbeskrivning och jobba på rutin heter. Jag får lära mig något nytt nästan jämt.
Men att gå omkring här, när jag som i dag ska hämta nyckel från bargarstugan eller lämna post vid gamla handelsboden i den gula postlådan som är uppsatt där. Då tycker jag att det är fantastiskt att allt står kvar och jag...Åsa Lindström får gå här och andas in historien i mina lungor.
Ja, man blir nästan religös.
Olofsfors bruk är väldigt vackert och jag blir så glad när jag lyckas förmedla till guidegrupper eller andra besökare, lite av det jag ser, lite av det jag känner och att dom lämnar bruket med känslan av att - detta var en tidsresa.
Jag kan ibland tänka, men är det inte dax att byta arbetsplats. Det kanske är nu någon annan ska ta över och driva bruket framåt med ny eller annan energi.
Men i dag var känslan tydlig - jag är inte klar. Jag måste få vara här ett tag till. Och jag kan faktiskt inte säga vad den känslan bygger på, annat än ren kärlek till platsen och till alla som bott och verkat här.


Här gick jag och här bodde många arbetare i dessa vackra arbetarbostäder. 






tisdag 20 september 2016

Feng shui gav energi

Katten på råttan, råttan på repet, repet på ??? Ja ni kanske kan fortsättningen, men det jag vill symbolisera är förra veckans lilla ommöblering på kontoret.
Vi började med att flytta kopiatorn och konferensbordet på kontoret för att komma åt bla vår whiteboard tavla bättre. Kökssoffan och bord bytte plats. Då åkte affischerna ner som vi haft på väggen och vi började leta ramar för att få det mer snyggt och stilrent. Ramar med gamla och nya foton åkte då upp, snyggt!
Sen tänkte vi att det skulle väl vara snyggt att få fram fönster som undra några år varit gömt bakom bokhyllan. Sagt och gjort, vi började tömma bokhyllan för att kunna flytta den. Då blev vi ju tvungen att gå igenom alla pärmar och se vad vi verkligen behövde ha kvar och inte. Storrensning, papper gick både till arkivet och till tuggen. 
Många tomma pärmar blev det.  
Kopiator fick en bättre plats och kopieringspapper och kuvert fick en bättre placering. Upp med fler hyllor på kontoret mitt emot mig och det blev genast en mer harmonisk kontorsavdelning. 
Ja, det kan också kallas Feng shui.
Man andas lite lättare nu på kontoret och det väger betydligt mindre. Men av bara farten då så blev vi ju bara tvungna att börja pynta ute, bort med pelargoner och ner med ljung. Så snyggt!

Under allt städande och sorterande så hittade jag några gamla foton på första intendenten på bruket, Torsten Nilsson. Tre bilder där Torsten står med en gris och ett brev där dom tackar den trevliga kille som skötte djuren på bruket. Så fint! Det åkte inte till tuggen. 

Tro nu inte att vi bara har pyntat och städat, nä, däremellan så har vi haft möte angående projektet - Möjligheternas Arena som nu går in i slutspurten. Ulf Lovén, konsulten som projekt anlitat redovisade det han kommit fram till när det gäller brukets framtid och färdriktning utifrån samtal m.m. och byggnadsantikvarierna från Västerbottens museum redovisade statusen på byggnaderna och en prioriterings ordning på reparation / återställande osv. Mycket intressant.

Haft guidning för miljö och hälsa i Örnsköldsvik, jätte trevligt gäng. Jag är så glad när Öviksborna hittar hit. Och detta gäng var extra trevligt, med Vitoria Söderlind i spetsen som faktiskt har sin anställning i Nordmalings kommun och är tjänstledig just nu för att jobba i Ö-vik.
Dom gjorde sen ett besök hos Anette i byggnadsvårds butik ( Anettes byggnadsvård, antikt & inredning )

Haft bruksgrupps träff. Alltså träffat alla som hyr lokal här på bruket. Härligt gäng konstnärer, hantverkare och företagare, ett spretigt gäng med ett enormt mångfald i intresse och kunskap. Underbart!
Nu har vi bestämt att bygga oss starkare som grupp och som med kärlek så går det via magen. Bruksfika en gång i månaden, kring den 20-25 varje månad. Får bara hålla tummarna att Anette Burström blir kvar på bruket så vi får fika. 20 dec lovade jag sillsallad på tunnbröd :)

Sen har jag avslutat kvällen med en ordfördelar utbildning på biblioteket ledd av Marianne Folkedotter. Hur leder man ett berättar kafé? Vad är en berättelse? Hur får man folk att börja prata? Hur får man folk att sluta prata? Vill man ha ett tema för kaféet? Vill man bara släppa lös alla berättelse? Ska man spela in berättelserna? Hur avslutar man kvällen ? Vad är en berättar val?
Ja ni förstår frågorna var många och så klart var svaren ännu flera. Det var en väldigt trevlig kväll och jag ser veklingen fram emot att ha några berättarkafén på Olofsfors.
Vi kommer ju att ha ett retrokafé den 27 okt, men det är mer en information och visning av retrokläder och antika föremål.
Så att få leda ett riktigt berättarkafé känns jätte spännande och måste genast börja fundera ut en runrik.

Kan det vara så att om man feng shuiar så får man extra energi? Det känns lite så när jag tittar på veckan i efterhand.





Lägg till bildtext






tisdag 6 september 2016

Fyrfaldig guldmedaljör kökschef på besök.

Som många av er vet så pågår ett utvecklings projekt på bruket - möjligheternas Arena. En del av uppdraget har en konsult Ulf Lovén fått på sitt bord, att göra en resurs och omvärldsanalys och ge förslag på produktutveckling. Han har jag träffat några gånger och det kommer att bli spännande att läsa vad han kommit fram till.
I går hade han med sig en kollega till bruket - Dan Wikström. Han jobbar som kock på Engsholms slott som är en högklassig konferensanläggning i Järna utanför Stockholm. Han tittade på Olofsfors med sina proffsögon och kommer att ge rekommendationer om hur man skulle kunna dimensionera om konferensanläggningen här på bruket. Så fruktansvärt spännande.
Mycket trevligt möte även om vissa sanningar om bruket sved :)



Detta kan man läsa om på hemsidan deras.

På Engsholms Slott lagar vi all mat med omtanke till både våra gäster och vår miljö. Från februari 2016 är gotlänningen Dan Wikström, fyrfaldig guldmedaljör kökschef.  Dan var matkreatören bakom charkuteriet Bröderna Wikströms som de senaste åren fått mycket uppmärksamhet för sina högklassiska produkter och sin kompromisslösa inställning till moraliskt hållbar mat. Våra råvaror har till stor del alltid varit här- och närproducerade, med smaker från när och fjärran. Nu tar vi detta till nästa nivå och inleder samarbete med flera mathantverkare i trakten för att kunna utveckla egna chark-, mejeri- och fruktprodukter åt oss själva på slottet, men också för framtida försäljning.

Engsholms slott


måndag 5 september 2016

Ny kock på Herrgården - Välkommen!

Nya, unga förmågor har hittat till bruket och jag ser verkligen fram emot det samarbetet. Eller rättare sagt att få smaka hans mat. Det är så vi kommer att samarbeta han och jag, han serverar mig mat.
Det är nämligen så att herrgården har anställt en ny kock - Magnus Wiklund från Hörnefors.
Efter att ha pratat med honom i tio minuter, så kan jag sammanfatta....kvick, rolig, alert och lite högljudd ( han satte igång en mixer när jag var där och försökte prata med Marita och Håkan) Det säger inte så mycket om han matkonster, men det får jag väl återkomma om.

Det är alltid spännande när det kommer en ny medarbetare i ett arbetslag. Nästan alla kommer in med nya ögon och nya tankar. Som i detta fall kan innebära, nya recept och upplägg, så förhoppningsvis ska ni som är matgäster på herrgården märka att det har hänt något nytt. Han har redan börjat möblera om i köket, ugnen kommer att få byta plats :) så vi får väl se vart det slutar.
Vi hälsar dig varmt välkommen Magnus och hoppas att du ska trivas att köra söderut istället för norrut.



fredag 2 september 2016

Gillar museifolk randigt?

I går hade vi Västerbottens museum här på besök. Avdelningen för undersökningar och samlingar, vilket innebär samlingsantikvarie, arkivarie, registreringsassistent, registrator, bibliotekarie, samt etnolog.
Dom ville lära sig lite mera om bruket inför länskulturdagarna 13-17 okt då VBM kommer att ha väldigt mycket aktiviteter här på bruket. Håll öron och ögon öppna för mer information.
Det var en mycket trevlig eftermiddag som började med kaffe och typ sjusorters kakor ( bakade av Anette Burström) då vi lärde känna varandra lite mera än bara till utseende.
Under kaffestunden fick jag lära mig att man kunde vara ansvaring för frysen. Bara den vetskapen satte igång massa bilder i mitt huvud. Vidare fick jag veta att man dödar oinbjuda gäster som följer med på olika material som man får in till museet. ( fryser ihjäl dom)
Å den inforamtionen satte ju så klart igång ännu fler bilder i mitt huvud. Jag ska inte säga högt vad jag föreslog att han kunde använda för titel., istället för ansvarig för frysen.
Fikastunden blev en upplevelse.
Sen efter vi alla fått en sockerchock, så började vi vår vandring runt bruket. Man märker på frågor och sätt att se på saker att detta är inte en vanlig guidegrupp, utan detta är yrkes människor inom museum världen.
Jätte trevlig!


Börjar alltid bredvid min vän John Jenning

Glatt gäng

Kolbryggan

Rostungskransen

Uppradade museimänniskor

Jag ser väldigt rädd ut när vi i bruksmuseet ska avsluta guidningen. Men jag lovar, det var jag inte.