måndag 21 november 2016

Julmarknad 2016 - så jäkla bra det blev.

Ja, nu är julmarknaden 2016 gjord och baksmällan har slagit till. Bara för att marknaden är slut så är inte arbetet slut. I dag börjades dagen med sopning och skurning i alla lokaler, ställa tillbaka alla bord och stolar, plocka ihop marknadsstånden och ställa tillbaka alla julprylar till sin plats, samla sopor och plocka ihop rester. Men med helgen i tankarna så är inte ens städ speciellt jobbigt.

Vilken helg!
Helt fantastiskt vilka besökare vi hade. Lördag var helt galet, folk fick sitta i bilkö för att komma in på området. Ni hör, sitta i bilkö i Olofsfors, lite Stockholmssyndrom måste man säga. Folk parkerade nästan ända i Norrfors.
Tänkte att söndagen måste bli lugnt eftersom det kändes som om ALLA varit och besökt oss redan. Men icke sa nicke, söndagen kom och det gjorde besökarna också.
Det var så trevligt, mysigt och bara så fantastiskt.
Jag tror att även alla utställare var nöjda, eller dom var nöjda. Så här skickar jag ett STORT tack till er alla, för utan er så blir det ingenting. Jag får ha gjort hur bra förarbete som helst, men utan ert fantastiska hantverk, glada sinne och tålamod, så blir det inte bra.
Ni är helt otroliga!
Jag sprang ju runt med kameran och fotade i panik innan batterierna skulle ta slut. Så tyvärr kom inte alla med innan kameran dog, men ändå ganska många.
Det/dom som inte finns med här på bild är ponnyridningen, Tures jonglerande med eld, Näske lax, Håkan och Marithas försäljning av bla gröt, Kafé Anno 1762, Felix Wink, Anettes byggnadsvård, antik & inredning , Doris Tedebrink - DoTe SkinnVerkstad och Anneli Mattsson - Millemonser
Och om ni tittar på bilderna så ser ni hur glada alla är.
Fantastiska människor!
Nu är det bara utvärdering kvar, för även om man är supernöjd så finns det alltid saker att fundera och slipa på.


Maggan Hägglund - Maco grönt

Sanna Nilsson - Övre Bruket

Linda Sjölund - Livskraft

Francesca Ferran 

Åsa Bergström - Fjällchark 

Christina Rydberg

Sebastian Reichlin - Serbastians manufaktur 

Ingela Ruthström - Gården London 

Daniel Grankvist - Linne och Grankvist

Karin Nilsson - Farbiform

Zanna Metzer - Metzerverket

Robert - Criselda CDH trading

Sussie Thorin - Blomboden 

Ingela Berggren - Pjöller design

Märta Hedvall 

Lillemor Elfgren - Limmo-design

Maria Vigström - Kristinekulle gård

Leena Andersson - Kreativ Design

Ida Bygdén - Photographer

Kamala - Kamrose

Smeden Annelies verk 

Anja Thelander

Gunnar Öhman - Medborgarskolan 

Elenor Gidlund ( i bakgrunden) syster i förgrunden  - Jonersgården

Nils -Göran Strandgren - GES mäss och marknadshandel 

Ingela Lidström - Glaskonst 

Lisbeth Ekberg - Atelje polaris
Anita Sjödin - Röda Korset 

onsdag 9 november 2016

Länsstyrelsen Västernorrland provar avträdet..Brrrr


Ja, hur ska jag börja detta inlägg. 
Jag vet inte hur många gånger jag skrivit -å så trevlig grupp jag guidade i dag, dom var intresserade, rolig, nyfikna och en grupp man inte vill släppa. Man blir galen över att dom har en annan agenda än att gå runt med mig på bruket. Men exakt en sådan grupp hade jag i dag. 
Länsstyrelsen Västernorrland - Naturum Höga kusten.  
Det som var lite extra kul var att jag har guidekläder för sommaren, nu är det vinter och snö. Så jag fick genast börja tänka om och letade fram mormors kappa från 30-40 -talet, pälsmössa, kjol ( med byxor under ) och en muff. Det är alltid kul när det inte å på rutin,utan jag får tänka till och göra mig till. Hade även tänt ljus i hyttan och gjort det så mysigt det bara går. Det som också var lite speciellt med denna guidning var att innan visningen så fick jag frågan av deras chef Anna Carlemlm, vad vill du förmedla med din guidning, vad vill du att besökarna ska bära med sig osv.
OPS! svälj
Nu fick jag tänka till, ja ni hör ingen vanlig guidning direkt. 
Jag skrev ner några synpunkter, jag vill att folk ska känna - men så intressant ställe, hit vill jag återvända och så mycket jag lärt mig om dåtidens historia och så klart brukets historia, att dom fått med sig en känsla - så häftigt att allt detta står kvar. Bla bla. Sen skulle hennes medarbetare förmedla vad dom kände efter vår tur runt bruket. Dom visste alltså inte något om vad jag sagt om detta innan, eller att dom skulle få den frågeställningen. 
Jag ska få en återkoppling av Anna sedan, men när jag smygfotade dom så hörde jag ungefär samma intryck från gruppen som de avtryck jag ville lämna. Men vi får se när Anna återkopplar. 
Sen var det givet när det är en 10 poängs grupp, så ville några testa avträdet. Jag lyckades fånga dom när dom skrattade kom tillbaka därifrån och glatt förmedlade att dom provat avträdet. Jag bad dom skicka bilden till mig. Och döm av min förvåning när jag tittade på bilden, dom sitter faktiskt med brallorna är nerdragna. Jag hoppas verkligen inte att dom testade på riktigt, jag får skicka dit någon att kolla i morgon. 
Fruktansvärt rolig grupp som lämnat ett varmt intryck, hoppas att jag kommer träffa dom igen. 






torsdag 3 november 2016

Renovering av Milstolpen på bruket

Sebastian Rechlin har renovera milstolpen som står vid vägen i Olofsfors. Han har hållit till i tältet vid sidan av vägen som ni kanske sett. Man byggde in stolpen i tältet och så har man kört värme där så bla färgen kan torka när man målat.  
Men förra veckan började Sebastian antydan att - vad står siffrorna för som är på milstolpen? Jag var väldigt snabb på att svara- jo det är tre fjärdedels mil till nästa gästgiveri som är Levar Hotell. Nä det tror ja inte, sa då Sebastian. Jo, det har jag nu sagt till alla guidegrupper och så har guider sagt före mig också.
Idag när han slutförde målningen så var jag tvungen att gå dit och riktigt höra vad han menade med sin tvivel på milstolpens betydelse och så klart se hur resultatet blev.
Varför blandar man romerska och arabiska siffror? Vilket håll är gästgiveriet, så höll Sebastian på. Jag måste googla var mitt svar. Jag förstår verkligen vad du säger och förstår dina frågeställningar och argument. Dom kändes helt befogade och jag fick känna mig dum som bara köpt allt jag hört och lärt.

Detta fick jag fram när jag googlade och jag fick lov att maila till Sebastian och ge honom rätt.
1-0 till Sebastian.
I Sverige användes milstolpar från 1649 års Gästgivarordning till 1890-talet för att markera avstånd längs landsvägar och senare häradsvägar.
Syftet med milstolparna var att få tillförlitliga underlag för beräkning av reseersättningar. Därför måste vägarnas mätning utgå från Stockholms slott, utan avseende på länsgränser och residensstäder. Denna princip tillämpades dock inte förrän från 1690-talet, vilket skapade viss förvirring.
Ja vad säger man? Jag har verkligen inte ljugit med flit, utan i tro att jag sagt rätt. Sen tycker jag att det är så roligt att få knyta ihop bruket med Levar Hotell, som är ett 1600 -tals gästgiveri. Att vi har två verkligen historiska byggnader i kommunen som man kan besöka.
Får fortsätta att göra det, men på ett annat sätt. Hmm...
Men ....det är också det roliga med guidningen och brukets historia, man lär så länge man lever och då får saker och ting ändras och läggas till.  

Sebastian Rechlin