onsdag 2 juli 2014

Spindelmannen, batman och Spjällmannen


Fick för någon vecka sedan information av en man ur en guidegrupp, varför det fanns en bro uppe i taket i hyttan. Han påstod att spjällmannen stod där. Nu har jag fått lite mera information om varför spjällmannen behövdes. Bengt Spade säger följande:
 
Under processen i masugnen så frigörs flera gaser, som blir explosiva när de får kontakt med syre. Smältan i ugnen ger tillräckligt med
värme för att agera "tändstift". Därför manövrerade "spjällmannen" ett spjäll som öppnades och ledde ut och bort gaserna i ett rör
innan locket öppnades.

För det var så att masmästaren som stod överst på masugnen, öppnade locket på masugnen för att lägga i kol, kalk och malm när man tillverkade järnet /järntackorna.

Man kan inte låta bli att undra hur spjällmannen såg ut? Han som räddade hyttan och masugnen från att explodera. En dåtidens hjälte.
Undra om jag ska utlysa en tävling på brukets dag, där man får rita och fantisera hur han/hon såg ut. Och nu menar jag inte på riktigt, för det kan  man gissa sig till, utan hjälten - spjällmannen. Vad hade han för egenskaper? Hur såg han ut? Vilken status hade han på bruket/ i arbetslaget? Det kanske kan bli en sagobok?

Intressant! Eller hur?

 
 

Inga kommentarer: