måndag 27 oktober 2014

Dammarna på OF

Måste ta tillfället i akt och förklara en sak.
Det är Nordmalings kommun som sköter /äger dammarna i Olofsfors. Det är kommunen som reglerar vattenflödet. Vi på bruket kan inget göra när vattnet närmar sig bastun, annat än ringa kommunen.
Det är helt naturligt att folk ringer till oss, det skulle nog jag också göra, för hur ska man kunna veta vem som äger vad här på bruket. Och vi är jätte tacksamma att så många värnar om bruket.
Men vi får verkligen inte röra dammarna/dammluckorna- order från Sune Höglander - Chef på samhällsbyggnads kontoret.
Efter otroligt mycket nederbörd så såg det ut så här i söndags. se bilder.
Jag hade många samtal i helgen från både bruksbor, dom som hyr bastun (Herrgården), förbi passerade, konstnärer på bruket osv.

Nu på morgonen öppnade kommunen på fler luckor och det började genast se bättre ut.
Dom skulle titta till vatten nivån en gång till under dagen och ev öppna en lucka till.

Måste tillägga att kommunen var på bruket i fredags och öppnande på luckorna i dammen. Så det är inte så att dom kom först nu på måndagmorgon.
Men fler luckor behövdes öppnas. Vattnet kommer som med någon dags eftersläp, så det är inte helt enkelt att förutspå mängden och när.

Dom på herrgården hade tänkt släppa ut krokodiler kring bastun, för vattnet bildade som en vallgrav runt hela byggnaden.
Nu när jag sprang ner och tittade så har vattnet på framsidan av byggnaden dragit sig tillbaka. Så krokodilerna syntes inte till :)Inga kommentarer: