onsdag 30 mars 2016

Livstycken och nattskjortor återvänder till bruket

Fick detta mail från Västerbottens museum förra veckan, som blivit kontaktad av Barbro Gustavsson. Mailet skickades till oss från Hillevi Wadsten antikvarie / etnolog på VBM.

Idag var jag på besök hos en kvinna som heter Barbro Gustavsson. Hon bor nu i Umeå, men är uppvuxen i Rundvik och hennes mor, Svea Gustavsson, har jobbat på Olofsfors, som hushållerska hos disponent Ernberg mellan 1926-36. Barbro har i sin ägo ett par fina små livstycken i batist (underplagg). Det ena har monogrammet: G E. Det står för Gertrud Ernberg, som var dotter till disponenten. Troligen har Svea fått dessa små fina livstycken av Gertrud. Barbro har en del intressanta saker att berätta, som hon minns från sin mors anställning hos disponenten. Det finns även tre nattskjortor i fint skick (herr) och en större underbyxa (dam), från början av 1900-talet.

Vi fick alltså frågan om vi ville ta hand om dessa livstycken och nattskjortor, och det var helt ok från Barbros sida att vi tog hand om dom istället för VBM.( Västerbottens museum)
Och vad tror ni vi svarade? så klart ja. Det är så roligt när det kommer tillbaka föremål från tidigt 1900 -tal, eller egentligen från vilket årtal som helst, men föremål från bruket.

Just nu så håller vi på att göra en monter som dessa ljuvliga livstycken ska placeras i och visas under sommaren. Och innan dess så ska vi så klart ta kontakt med Barbro och få höra lite mera om livet på bruket och familjen Ernberg.
Ibland känner man sig som en detektiv när man jobbar här. Utifrån dessa livstycken så började vi forska om hur många barn Viktor Fredrik Erneberg hade egentligen och hamnade på ett släktträd som visade att hans fru Elionora är en Taube. Då blev det intressant igen, är hon en släkt med Evert Taube? Vi får forska vidare, men risken är stor.

Hillevi och Anette tittar på de vackra livstyckena och nattskjortorna

Ett av livstycke har ett monogram på sig... GE. Gertrud Ernberg


Inga kommentarer: