onsdag 20 april 2016

Årets berättarkommun - Integration

Nordmalings kommun blir årets berättarkommun 2016.
Berättarbudkaveln kommer att överlämnas till Nordmaling från förra årets berättarkommun Åsele under Berättarfestivalen i Skellefteå den 21 april. ( i dag)
Övergripande tema för Nordmalings kommuns berättarinsats under året kommer att vara integration - att lyfta fram kommunens nya berättelser.
Vi blir den sjunde kommunenen att ta emot berättarbudkavel och jag ser verkligen fram emot att höra berättelser från andra länder, eller berättelser av svenskfödda som har erfarenhet av integration.

För vem har inte försökt att smält in på ett eller annat sätt i någon redan befintlig helhet?
Tänk bara på järnbruken runt om i Sverige, där smeder från tex Belgien och andra länder skulle börja jobba på de svenska järnbruken.
Där pratar vi om integration. Man fick samordna och göra så att arbetslaget så fort som möjligt blev en helhet som fungerade och producerade de hållbaraste järnet.
Tänk alla i Sverige som har släktningar som emigrerade till Amerika i början på 1900 -talet.

För om man börjar fundera på ordet integration så handlar det kanske inte bara om människor som flytt från ett krigshärjat land till ett annat. Kan man göra det så enkelt att det kan handla om att byta arbetsplats, att försöka platsa i det nya? Men för att kunna trivas i det nya arbetslaget, så måste dom som redan finns där vara beredda att ta emot mig. Att låta mig integreras.
Vill inte den nya gruppen ta emot mig så blir det svårt, oavsett om det är ett arbetslag eller land. Eller?

Det kommer att finnas berättelser att berätta och lyssna till, tro mig. Nu gäller det bara att kommunen samordnar detta och möjliggör för innevånarna i Nordmaling att få tillfällen / chans att berätta och lyssna till alla dessa berättelser som finns. Blir så spännande!


Undrar vad dessa herrar berättar för varandra?
Inga kommentarer: