onsdag 27 april 2016

FISKARS BRUK - en kreativ plats för boende och företagsamhet.

Måndagen den 25 april klev jag upp tillsammans med tuppen, 05,00. Allt för att hinna packa klart och stå redo på kommunhusets parkering för hämtning vid 05,45. Jag som alltid har ångest över hur många skor jag ska behöva ha med mig, kände mig lite naken när jag gick iväg med bara ett par skor nerpackade och ett par på fötterna. Hur skulle detta gå? Jag skulle ju ändå utomlands.
Det som stod på schemat var studiebesök på Fiskars bruk i Finland.
07,20 lyft jag, Paula Quinones, Helen Sundström Hetta och Conny Nordendahl mot Finland.

Efter några lyft och landningar med planet så var vi så framme i Finland. Där hyrde vi oss en bil som tog oss sista biten till Fiskars, ca 9 mil.
Vi checkade i på Wärdshuset där vi bokat våra rum och beställde lunch. En helt fantastisk lunch med lax och mycket annat gott på tallriken, bra värdskap och trevlig miljö.
Sen dök vår guide Tuula Kleiman upp. En mycket lättsam och lättförstådd guide som till och med fick bilar i byn att stanna av och säga till oss att vi hade tur som fick Tuula som guide.
Hon visade oss runt i fiskars och beskrev hur samarbetet, organisationerna, föreningarna osv runt utvecklingen av Fiskars såg ut. Mycket trevlig stund. Solen sken och snöns som föll i Sverige höll sig på avstånd.
Sen släppte hon lös oss på de två butikerna som var öppna, en bara för vår skull och den andra var öppen för alla.
Vi shoppade loss alla fyra och vad köper man i Finland och på Fiskars - Jo knivar och saxar så klart. Vi köpte två knivar var och en massa saxar, fick genast börja fundera hur vi skulle få dessa visa kontrollen på flygplatsen. Vi måste checka in vårt handbagages.
På kvällen åt vi en utsökt middag med efterrätt och gick och la oss tidigt då dagen varit lång.

Dag två träffade vi Marknadsföringskoordinatior Elisabeth Blomqvist och fastighetschefen Kari Selkälä från Fiskars.
Ett väldigt intressant möte som gav många saker att fundera på. Fiskars är ju inte bara ett företag utan det är ju själva byns namn också. Det var väldigt många som värnade om att fiskars skulle vara en bra plats att driva företag på och leva och bo på, så det handlade inte bara om bruket, utan hela samhället/ byn.
Dom hade 110 -120 st företag i fiskars och FISKARS ( företaget) var väldigt mån om platsen och utvecklingen i byn /samhället.

Nu gäller det att börja fundera hur detta studiebesök kan implementeras på Olofsfors bruk och Nordmalings kommun. För det måste till ett samarbete och fler som värnar om bruket om vi ska få till en utveckling som håller över tid.
- Vi skulle inte kunna fixa detta själva, sa FISKARS som ändå har 1500 st anställda och är ett stort och välkändt företag.
Så - samarbete och kreativitet.
Mycket spännande dagar och jag ser verkligen fram emot vad Paula tar med sig in i utvecklingen av Olofsfors bruk och projektet - möjligheternas arena.
Fiskars var avis på en sak från Olofsfors bruk och det var vår välbevarade industrihistoria. Dom trodde inte att det fanns något bruk i Finland som kunde visa med original hammare och på originalplats hur man bankar stångjärn. Så dom såg fram emot ett besök hos oss.

Flygresan hem kantades av spring mellan olika incheckningar och lite stress., som alltid när man ska byta flyg flera gånger. Och inte för att tala om att checka in åtta knivar och tiotal saxar på en biljett som var bokad med enbart handbagages.
Men det som verkligen gjorde min dag var den manliga flygvärdinnan som åkte med från Finland till Arlanda. Han var så ovanlig. När han skulle förklara vad den kvinnliga flygvärdinnan gjorde då hon stod mitt i planet och  visade säkerhetesvisningen som dom alltid gör innan man lyfter, så var det med humor och finess. Han fick verkligen hela planet att lyssna. - När ni tar av er flyttvästen, se till att frisyren inte blir förstörd eller att snyggkepsen faller av.
Lika så när vi skulle kliva av så pratade han enkelt och med humor.  - Se nu till att ni inte glömmer något, ni kan inte ana vad vi kan hitta, mobiler, plattor, barn och mycket annat värdefullt ...osv Jag var bara tvungen att prata med honom vid avstigeningen (  jag satt längst bak nära honom) Är du ny eller har du jobbat länge var min inledningsfras. Jag gillar ditt sätt att informera oss, sa jag.
Han tackade och  menade att han har en budskap att förmedla till alla som flyger med på turen och pratar han för fort och ingen hör, så finns det ingen anledning att prata. Han fångade alla på flyget med humor och helt vanlig ton i rösten. Inte den inlästa snabba flygvärdinne rösten.
Kul kille!
Skulle kunna tänka mig att boka SAS igen bara för att chansa att få träffa honom igen, även om SAS biljetten oftast är dyrare än andra flygbolags.

Museum saxar

Om ni tittar på räcket så har dom klätt det med gamla foton från bruket

Hälsade på en glasblåsare som när vi kom höll på med papperarbete :) 

Fiskars telefonkiosk

Arbeterbostader som är röda till färgen, röd färg arbetare, gul färg på huset högre status

Istället för bänkar vid ån. 

Vår fantastiska guide Tuula

Avslutningslunch med Kari och Elisabeth. 

Inga kommentarer: