tisdag 24 maj 2016

Vad händer egentligen på Olofsfors bruk?

Jag tror att jag för min egen del måste börja stapla alla saker som händer här på bruket. Det är både aktörerna på bruket som kämpar på och gör bra saker och olika aktiviteter som kommer att bli under säsong. Detta jag skriver om i detta blogginlägg är inte allt, så känn er inte förbisedd om jag inte skrivet om just dig än, det kommer mera.
Olofsfors hemsida är en bra sida att vara inne och titta på, där försöker jag skriva in allt.  Det ryms bara tre aktiviteter på framsidan, så man kan måsta gå in på rubriken aktiviteter för att se både gammalt och det som också kommer att hända om det är fler än tre inlägg som är aktuella                   ( ni förstår när ni ser hemsidan) www.olofsforsbruk.nu 
Och blandat med allt som hände så har jag ju så roliga guidningar pågång, det märks att säsongen närmar sig med stormsteg. Veckorna räcker verkligen inte till ......

Kafé Anno 1762
Kafe Anno 1762 har sedan 2013 varit med i Withe guide. Så även i år. Alltså ett av Västerbottens / Sveriges bästa kafé och brukets absoluta dragare. Du gör ett fantastiskt jobb Mona och det har lönat sig som synes :) Grattis! Ni som ännu inte gjort ett besök på kafé Anno 1762 har verkligen något att se fram emot.

Anettes byggnadsvård, antikt & inredning
Anette gör så bra reklam för bruket med att synas överallt. Den lilla filmen som VK spelade in med henne i ett hemma hos reportages tycker jag var väldigt fin.
Anette och Steen ( fönsterbruk) har haft en fönsterrenoverings kurs och kommer att ha en till den 28 maj. Dom har fulla grupper och det är jätte roligt.
Sen gör det så mycket att det finns en butik i ladugården där man kan gå in och strosa och titta på fantastiska saker. Det känns som jag lämnar halva min lön till Anettes butik, det gör jag så klart inte. Men jag skulle lätt kunna! Helt klart värt ett besök.

Fönsterbruk
Steen har verkligen kommit in i  bruksgruppen bra och samarbetar för fullt med Anette med fönsterrenovering. Steen är ett hyper proffs på fönster och byggnadsvård och Anette tycker att det är en fröjd att jobba med honom. Dom två kommer säkert att samarbete kring annat framöver, det sätter jag 10 kr på.

Herrgården
På herrgården jobbar dom på för fullt. Dom kommer även i sommar att ansvara för kråken restaurangen, så inte kommer dom att vara sysslolösa.
Det som är närmast för allmänheten förutom deras lunch,boende och konferens,  är öl & whisky mässan som är den 11 juni. Vill man veta vad som gäller så ringer man Håkan Fritjof för mera information och bokning av biljetter. Detta får man inte missa.

Motorträff
Succén med motorträffen fortsätter. Anders Linne tror på bilrekord i år igen. Den 18 juni får vi ser hur det gick med det. Detta är ett evenemang ni inte får missa. Det kommer att bli motoriska överraskningar i Hyttan, så missa inte detta.

Projektet - Möjligheternas Arena
Paula Quinones jobbar vidare med utvecklingen på Olofsfors bruk. Vi är många som med spänning ser fram emot vad hon kommer fram till.
Vi har gjort ett studiebesök till fiskars tillsammans och det fanns mycket att ta med sig därifrån. Sen har hon varit på två bruk till för att samla information, inspiration och goda exempel.
Kommer också en Workshop i juni, det ligger en inbjudan på hemsidan.

Stefan Markström
Stefan Markström har blivit pappa!  Stefan kommer att vara med på flera evenemang under sommaren.

Felix Wink 
Felix kommer att ha Tjäljkurser på bruket i sommar. Mera information finns på hemsidan.

Jorma Salmgren
Jorma kommer att ha timringskurs på bruket i sommar. Mera information finns på hemsidan.

Sofie Weibull
Sofie kommer även i år att ha sina får på bruket. Hon kommer att vara med på olika arrangemang på bruket under säsong.

Olofsfors bruksmuseum
Utställningar
Vi kommer att ha fyra utställningar i sommar.
Tre stycken i gamla handelsboden och en i galleri Elenora.
Handelsboden - Elvira Samuelsson 13 år ställer ut tillsammans med Olofsfors bruk sina tavlor som hon målat till bruket på en praktikplats hos museet,där hon målade kungliga besök på bruket. Från 1921 - 1976. Vi visar också foton från dessa besök och kronor som prydde portalen man gjorde på vägen 1921. Jätte fin utställning. Tror inte att det är det sista vi ser av denna talangfulla tjej.

Anders Karlsson ( tidigare jobbat åt olofsfors bruksmuseum)
har målat sju stycken fantastiska tavlor till Olofsfors bruksmuseum för många år sedan. Nu har vi dammat av dom och gjort nya baksidor då dom blivit lite fel hanterade och stått lite för fuktigt till.
Motiven är förlista skepp här i Nordmalings området. Jätte fina tavlor och det finns broschyrer där man kan läsa om varje skepp som förlist, hur många som omkom, var det ligger nu och vilken tur gick skeppet när det var ovanför vattenytan. Vi ställer även ut ankare som är tillverkade här på bruket och gjutformar vi har använt här på bruket till " pollare" tror jag att det heter.

Det kvinnor brukade.
En utställning som visar på vad kvinnorna på bruket arbetade med. Till varje smed, arbetare, kolare osv så stod det en kvinna. Det är en utställning som hängt tidigare på bruket, men vi har kompletterat med många gamla föremål som verkligen tåls att ta fram i ljuset.  Den är verkligen fin och en utställning som man med föredel kan gå med sina barn och samtal kring vad kvinnorna gjorde förr på bruket och runt om i samhället.

Galleri Elenora
Där kommer en kvinna som heter Susanna Lovén att hänga sina fantastiks färglada och fina tavlor. Hon målar hjältar i samhället och har ett bra budskap.
För varje såld tavla skänker hon en del till de som behöver det mest  i vårt samhälle.

Aktiviteter 
Bruketsdag den 2 juli.
Då kommer vi att få möta luffare och spelemän, barnaktiviteter i bodlängan, visning av stånjärnsmedjan, guidning, barnsmide, marknad, djur att klappa m.m.

Barnens dag/ lilla bruket ( var tänkt den 16 juli, men det är ju Rundviksdagen då, så vi byter datum, återkommer om det)
Då kommer vi att ha öppet bruket som vanligt, men ha fokus på barnfamiljer. Vi kommer att kunna erbjuda picknick teater och allsång för barn. Picknick teatern kommer att bjuda in barn på området att vid minst två tillfällen under dagen vara med i en kort liten teater där alla som vill får vara med. Och allsång, vilka tycker inte om att sjunga?
Marknad, barnsmide, fiskedam, ponnyridning, barnaktiviteter i bodlängan m.m.
Får man inte missa. Affischer kommer !

Barnteater
Under v 29 ( Hemvändarveckan) så kommer vi att kunna erbjuda barnteater under hela veckan.
Barn från ca 6 år kan lära sig hur man spelar teater och uppträder, för att avsluta veckan med att visa föräldrar och vänner vad dom lärt sig. Det kommer att blir super bara och lärare är två killar som också har jobbar på Astrid Lindgrens Värld.
Affischer kommer!

Sägenvandring / spökvandring
Under v 29 ( Hemvändarveckan) kommer det måndag till torsdag kvällar att vara sägenvandringar/ spökvandringar på bruket. Boka in ditt arbetslag, kompisgänget eller familjen och gå en spännande vandring i skymningen.
Affischer kommer!

Barnsmide
Vi har en ny smed på bruket. En tjej som heter Anneli kommer att ha barnsmide i år och även göra sitt eget smide. Det kommer mera information om öppentider och mera information om vem hon är och vad hon gör. Ha koll på hemsidan.

Shopen / Butik 
Jag har gjort ett litet ansiktslyft i butiken på bruket. Nya hyllor och lite omplaceringar av saker och ting. Jag tycker det blivit riktigt bra. Jag trivs där och funderar på att ha öppet mer än bara under säsong. Hmmm.
Jag kommer att försöka ha mera OF saker. Jag har tex tagit in fler kaffekoppar och grötskålar med OF loggan på. Kommer att sälja kopp, grötskål och kaffe och kornmjöl i små förpackningar, allt packat i en fin presentlåda.
Pussel med Olofsfors motiv, slaggstens godis, jojo med OF logga, m.m.
Nu när Anettes byggnadsvård, antikt & inredning är så nära med massor av hantverk, så kan jag fokusera på OF föremål tänkte jag.

Ja ni ser, det händer lite och det är mer pågång, saker som inte är spikade......vad sägs om bingo, filmquiz, mordgåtor, Årets berättarkommun  m.m.


Susanna Lovéns hjältar


Glimt från Elvira Samuelssons kungautställning tillsammans med Olofsfors bruk

Glimt ur kungautställningen 

De nya pusslen

Glimt ur förlisningsutställningen av Anders Karlsson och Olofsfors bruk



Inga kommentarer: